Warning: array_rand(): Array is empty in /home/kozijnen/public_html/wp-content/plugins/popupbuilder-random/com/classes/RandomFilter.php on line 36

Prijzen kozijnen, een mooi overzicht & gratis vergelijken.

Prijzen kozijnen, je wilt weten wat nieuwe kozijnen precies kosten?

Als dit het geval is, dan zit je hier precies goed!

We zullen de volgende zaken behandelen:

  • Wat kost het nou om nieuwe kozijnen te laten plaatsen in jouw woning of pand?
  • Zijn de prijzen kozijnen voor de verschillende materiaalsoorten ook verschillend van elkaar?
  • Wat is het arbeidsloon?
  • Welke kosten zijn er nog meer naast de eerder genoemde kosten?

Voor een compleet en volledig artikel over alle prijzen is het aan te raden het blogpost van ons te lezen over kozijnen prijzen. Hierin worden alles uitgebreid uiteengezet.

Ook is het van belang dat wij hier praten over de gemiddelde prijzen die worden gehanteerd op de markt. Voor elke klus is het bedrag en de prijzen die worden gehanteerd uiteindelijk weer anders.

Elk bedrijf hanteert verschillende prijzen en de wensen van elke aanvrager is ook weer anders.


Wil je nou direct een exacte prijs weten voor het vervangen van de oude kozijnen van jouw woning of pand? Doe dan direct de kozijn vergelijkingscheck. Deze is geheel gratis en duurt maar 2 minuten om in te vullen. Zodra je dit hebt ingevuld krijg je binnen 2 werkdagen van door ons geselecteerde kozijnspecialisten te horen wat jouw klus gaat kosten. Dit is uiteraard geheel vrijblijvend en je kan dan zelf bepalen of je hier iets mee doet of dat je het enkel gebruikt ter vergelijking.

vergelijkingscheck voor prijzen kozijnen vervangen blauw roze
Klik op de afbeelding om de gratis vergelijkingscheck te doen!

Laten we nu beginnen met het te hebben over prijzen kozijnen.

Prijzen kozijnen, wat kost het nou?

De prijs van nieuwe kozijnen bestaat uit meerdere factoren.

Zo is het belangrijk om te weten welk materiaal kozijnen je in je woning wilt hebben. De verschillende materialen hebben een andere prijs. Houten kozijnen hebben een andere prijs dan kozijnen van kunststof als voorbeeld.

Ook worden er over het algemeen nog extra kosten door de bedrijven in rekening gebracht, zoals montagekosten, voorrijkosten en natuurlijk arbeidskosten. Deze kosten kunnen per bedrijf ook enorm verschillen.


Kozijnen zijn erg belangrijk. Ze zorgen ervoor dat er geen tocht in huis is en hebben veel invloed op de uitstraling van de woning.

Maar hoeveel kosten nieuwe kozijnen nou?

Zoals eerder al opgemerkt verschilt dit per situatie. We gaan het hier over gemiddelden hebben. Zo kun je zelf wel vrij goed een inschatting maken.

Alle prijzen waar we over praten worden bedoeld per vierkante meter.

Hieronder een tabel met de prijzen.

MateriaalGemiddelde kosten (inclusief btw, montage en HR++ glas)
Kunststof € 700 – € 800
Hout€ 750 – € 900
Aluminium€ 800 – € 950

Dit zijn gemiddelde prijzen en afhankelijk van goed je kunt onderhandelen kan de prijs schommelen. Ook ligt het er vaak aan of het bedrijf al veel andere klussen heeft of niet of de prijs hoger of lager ligt.

Met dit voorbeeld kun je dus zelf een berekening maken. Als je bijvoorbeeld 6 ramen hebt die je wilt voorzien van nieuw kozijnen en deze ramen hebben een oppervlakte van 10 vierkante meter, dan gaat dit bij kunststof kozijnen dus ongeveer €7.500,- kosten.

wat kost een nieuw kozijn

Voor een exacte prijs zul je wel de vergelijkingscheck in moeten vullen. Deze is gratis en duurt maar 2 minuten. Je krijgt dan van de beste kozijnspecialisten uit de regio te horen wat dit precies voor jouw situatie kost.

vergelijkingscheck blauw roze
Klik op de afbeelding voor de gratis kozijn vergelijkingscheck!

Welke kosten bestaat de prijs van kozijnen dan uit?

Zojuist hebben we het over de totale prijs gehad, maar waar bestaat deze prijs dan exact uit?

Materiaalkosten

Je hebt de kosten van het materiaal natuurlijk. Dit zijn dus de kozijnen. Hieronder een tabel met de gemiddelde prijzen van de losse kozijnen. Ook de prijzen van het glas staan erbij.

MateriaalPrijs kozijn 60 x 60 cm (vast raam)Prijs isolatieglasTotaalprijs (excl. montage)
Kunststof kozijn130 euro30 euro160 euro
Houten kozijn145 euro30 euro175 euro
Aluminium kozijn160 euro30 euro190 euro

Arbeidskosten

De kosten voor het plaatsen van nieuwe kozijnen verschillen ook. Bedrijven hanteren verschillende prijzen van elkaar, maar ook voor verschillende klussen. Zo worden er voor verschillende ramen bijvoorbeeld verschillende prijzen gehanteerd. Zo is het monteren van een vast raam goedkoper dan dat van een draaikiepraam. Dit komt omdat dit een stuk makkelijker is om te doen. Over het algemeen zijn de arbeidskosten ongeveer gelijk aan dat van het materiaal. Zie onderstaande tabel.

Materiaal kozijnMontagekosten
Kunststof kozijn€ 150
Houten kozijn€ 160
Aluminium kozijn€ 180

Doe de kozijn vergelijkingscheck voor een exacte prijs.

Montagemateriaal

Over het algemeen zitten alle kosten wel bij de arbeidskosten en de kosten voor het materiaal. Alleen enkele bedrijven willen ook nog wel een extra kosten in rekening brengen. Kosten voor het huren van een steiger of parkeerkosten. Vraag hier vooraf naar.

Extra kosten

Soms vragen bedrijven voorrijkosten voor het rijden naar jouw woning. Het kan zijn dat dit al bij de prijs is inbegrepen maar dit is niet altijd het geval. Je zult dit met de aanbieder moeten afspreken. Je kunt vaak een vast bedrag afspreken, of er wordt ook vaak een bedrag van €0,19 per gereden kilometer in rekening gebracht. Dit is dan ook een reden om een echte vakman uit je eigen regio in te huren.

Prijzen van de ramen

9 Van de 10 keer heb je bij het vervangen van de kozijnen ook nieuwe ramen nodig. Een goede plek om voor goede kwaliteit ramen voor een voordelige prijs te kijken is RamenSpot. Je hebt meerdere typen ramen. Zo heb je vaste ramen, draai-kiepramen en valramen. Een vast raam is goedkoper dan een draai-kiepraam. Hier volgt een over zicht van wat ramen ongeveer kosten.

RaamsoortPrijs raam 60 x 60 cm (incl. btw en HR++ glas, excl. montage)
Vast raam€ 100 – € 180
Valraam€ 150 – € 300
Draai-kiepraam€ 180 – € 300
ramen prijzen

Glastype vanhet raam

Vaak wordt er op dit moment met HR++ glas gewerkt. Dit staat voor HoogRendementsglas met 2 lagen isolatie. Dit is ergg sterk en laat weinig kou door en warmte naar buiten. Lees ook ons eerdere artikel over het belang van goed isoleren van je woning.

De prijs van dit HR++ glas ligt ongeveer op €80,- per vierkante meter.

Prijzen kozijnen: Onderhoudskosten

Onderhoud van de kozijn heb je niet mee te maken bij de aanschaf van de kozijnen maar uiteindelijk heb je het wel nodig. Het gaat om het schoonmaken en eventueel verven van de kozijnen. Ook kan het vervangen van het hang -en sluitwerk vallen onder de onderhoudskosten.

Gelukkig behoeven de kozijnen niet veel onderhoud meer tegenwoordig omdat ze worden gemaakt van hoge kwaliteit materiaal. Je zult zien dat houten kozijnen meer onderhoud nodig hebben dan de andere materialen. Dit komt omdat deze om de zoveel jaar nog eens een keer over geverfd moeten worden.

Nu volgt een overzicht van alle kosten voor het onderhoud van kozijnen over een periode van 30 jaar.

Soort kozijnOnderhoudskosten per m² over een periode van 30 jaar
Kunststof kozijnen€ 100
Aluminium kozijnen€ 80
Houten kozijnen€ 500
nieuwe kozijnen kosten en prijzen

Repareren kozijnen

Wil je nieuwe kozijnen aanschaffen omdat je oude kozijnen beschadigd zijn? Kijk dan eerst eens of je ze niet zelf kunt repareren. Dit is nog weel eens mogelijk en scheelt enorm in de kosten.

Conclusie prijzen kozijnen

Meerdere factoren spelen een rol bij het bepalen van de prijs van kozijnen. Je hebt hier kunnen lezen waar deze globaal uit bestaat. Kijk ook nog eens verder op de blog om te zien of je nog meer tips kunt vinden.

Met bovenstaande informatie kun je zelf een redelijke schatting maken van wat het voor jou ongeveer gaat kosten.

Wil je nou exact weten wat het voor jouw situatie gaat kosten? Doe dan de gratis kozijn vergelijkingscheck. Deze is gratis en duurt maar 2 minuten om in te vullen. Zo krijg je van de beste kozijn specialisten uit jouw regio te horen wat het voor jouw gaat kosten.

vergelijkingscheck blauw roze prijs kozijnen
Klik op de afbeelding voor de gratis kozijn vergelijkingscheck!

0 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *