Een vergunning kozijnen nodig?

Goed, je wilt nieuwe kozijnen hebben voor bij jou in de woning. Gelijk naar de winkel om een mooi paar kozijnen uit te zoeken zou je zeggen. Dit is wat je zou denken, echter is het nog niet zo eenvoudig. Wanneer je namelijk nieuwe kozijnen wilt laten plaatsen in huis kan het zijn dat je te maken krijgt met de verplichting om een vergunning aan te vragen. Wij begrijpen maar al te goed dat je geen expert bent op het gebied van vergunningen en dergelijke. Dit is dan ook de reden dat wij jou laten zien wat je moet weten van deze verplichting.

Je kunt op onderstaande link klikken om de officiele brochure van de overheid te downloaden:


Wil je nou de prijs voor nieuwe kozijnen voor jouw woning weten? Doe dan de gratis kozijn vergelijkingscheck! Deze is gratis en duurt maar 2 minuten om in te vullen.

Zo krijg je van diverse kozijnspecialisten uit jouw regio te horen wat het exact voor jouw gaat kosten. Uiteraard is dit geheel vrijblijvend.


vergelijkingscheck deurkozijn kopen, kunststof kozijnen, houten kozijnen, aluminium kozijnen
Klik op de afbeelding voor de gratis kozijn vergelijkingscheck!

Een vergunning voor kozijnen

Het is nooit leuk om een vergunning aan te moeten vragen. Dit komt voornamelijk door het feit dat het gewoon erg veel tijd in beslag neemt. Daarnaast ben je altijd afhankelijk van wat de andere partij doet, dat is immers degene die over de aanvraag gaat. Laten we jou gelijk maar eens uit de brand helpen. Je hebt niet voor iedere soort werkzaamheid omtrent kozijnen een vergunning nodig. Als eerste zijn er de werkzaamheden waarbij je wel een vergunning nodig hebt. Dit is voornamelijk het geval bij de klussen die echt heel erg groot zijn. Denk aan een werkzaamheid aan een oud herenhuis. Hier heb je vanuit het oogpunt van de omgeving wel een vergunning voor nodig. Maar dit is ook enkel het geval als het het uitzicht van de straat veranderd.

Een goede vuistregel is dus: als het straatbeeld wordt aangetast dan zal je wel een vergunning nodig hebben om de kozijnen te vervangen. Dit is natuurlijk wel globaal genomen, er kunnen immers altijd uitzonderingen plaatsvinden. Dit is dan ook de reden dat het verstandig kan zijn om advies in te winnen bij de gemeente waar je woont.

Denk om het volgende:

Uit deze vuistregel volgt dan ook dat je geen vergunning nodig hebt voor de werkzaamheden waarbij je het straatbeeld juist niet aantast. De plicht tot het aanvragen van een bepaalde vergunning zal echt te maken hebben met het materiaal en met de uitstraling van de betreffende kozijnen. Wil je er iets compleet anders van maken dan zal je toch echt een vergunning aan moeten vragen. Denk bijvoorbeeld aan mensen die felgekleurde kozijnen willen hebben bij de woning. Blijft de stijl van de woning wel hetzelfde en dienen de nieuwe kozijnen alleen maar ter vervanging van de oude kozijnen? Dan zal je niets hoeven te veranderen. Scheelt een hoop papierwerk natuurlijk!

Dit is een schema die je zou kunnen volgen om er zelf achter te komen of je wel of geen vergunning nodig hebt.
Dit is een schema die je zou kunnen volgen om er zelf achter te komen of je wel of geen vergunning nodig hebt.

Vraag online advies

Als je nu niet zo heel veel zin hebt om naar de gemeente te gaan dan kan je ook altijd even de online checker gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld op de site van de Rijksoverheid zelf nagaan of je vergunningsvrij mag verbouwen, of een omgevingsvergunning nodig hebt. Middels deze checker kom je er makkelijk achter of je wel of niet een vergunning aan zal moeten vragen voor het vervangen van jouw kozijnen. Dit kan je onder andere doen op de site van de gemeente waar jij je in bevindt. Je zal in moeten loggen met een DigiD. Mocht je deze nog niet hebben dan kan je ook deze aanvragen bij de gemeente. Heb je dit verzoek ingewilligd? Dan zal je de huidige status kunnen volgen, zo zie je gelijk wat je zal moeten doen.

Bestaand kozijn aanpassen

Wat veel mensen over het hoofd zien is dat ook de raamindeling een grote rol speelt bij de aanvraag of de verlening van de vergunning om de kozijnen aan te passen. Zo mag je de grote ramen niet zomaar vervangen voor kleine raampjes, andersom geldt dit natuurlijk ook. Het is natuurlijk onzin om te stellen dat je voor iedere soort werkzaamheid een vergunning nodig hebt. Dit is nu eenmaal niet waar. Echter is het wel zo dat voor vrijwel iedere werkzaamheid waarbij het zicht en straatbeeld voor andere mensen veranderd zal zorgen voor een vergunningsplicht.

Enkele voorbeelden van vergunningsplicht

We kunnen het je nog iets makkelijker maken. Hieronder zie je namelijk enkele voorbeelden van gevallen of situaties waarbij je wel een vergunning nodig hebt. Als jouw geval hier tussen staat dan is het aanvragen van een vergunning dus nog niet een gek idee:

  • Het gaat om een gebouw wat de status heeft als monument. Dit kan zowel op gemeentelijk, provinciaal of rijksniveau zijn.
  • Het gebouw waarvan je de kozijnen wilt vervangen is gelegen in een rijks beschermd gebied. Dit zijn gebieden waarbij strenge eisen bestaan voor het straatbeeld.
  • Het gebouw moet nieuwe kozijnen krijgen aan de voorgevel of aan de voorzijde van het pand wat recht aan de straatkant ligt.
  • De kozijnen kan je zien vanaf het toegankelijk gebied. Ieder gebied waar mensen dus zonder toestemming kunnen lopen (tuinen dus natuurlijk niet)
goedgekeurd omgevingsvergunning gemeente nieuwe kozijnen verbouwen

Vraag echt even advies over vergunning kozijnen

Wij raden iedereen af om uit het niets in een keer te gaan bouwen aan de voorgevel of om de kozijnen te vervangen zonder dat zij hier een vergunning voor hebben. Het is namelijk niet zo dat je geen problemen kunt verwachten als de kozijnen er al ingezet zijn. “Maar nu staan ze er toch al in”, dit argument heeft dus geen zin. Als je pech hebt kan het bestuur of kan de gemeente zelfs vorderen dat je de werkzaamheden ongedaan maakt. Dit houdt dus in dat die nieuwe kozijnen er weer uit moeten worden gehaald. Om dit risico te voorkomen is het verstandig om advies in te winnen bij de geschikte instantie of bij de gemeente.

Herken jij een van de bovenstaande gevallen of situaties? Dan moet je altijd een vergunning aanvragen, loop dus geen onnodig risico en vraag advies aan. Vergunningen worden al vrij snel verleend, voor je het weet kan je dus gewoon aan de slag. Als je meer wilt weten over de kozijnsoorten en over het plaatsen van nieuwe kozijnen dan kan je hier op de blog alles vinden wat je maar nodig kunt hebben. Zeker een aanrader als je kozijnen kennis op wilt doen!

Vergeet niet om de kozijn vergelijkingscheck te doen!

Wil je nou exact de prijs weten voor nieuwe kozijnen voor jouw woning?

Doe dan de gratis kozijn vergelijkingscheck. Diverse kozijnspecialisten uit jouw regio zullen naar aanleiding van jouw wensen laten weten wat zij voor jou kunnen betekenen. Dit kost helemaal niks en is geheel vrijblijvend.

vergelijkingscheck deurkozijn kopen, kunststof kozijnen, houten kozijnen, aluminium kozijnen
Klik op de afbeelding voor de gratis kozijn vergelijkingscheck!Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *